Thread: '97 GT fan blowing electrical burning smell and smoke from vents when fan turned up

Results 1 to 4 of 4
  1. #1 '97 GT fan blowing electrical burning smell and smoke from vents when fan turned up 
    SE Level Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Arkansas
    Posts
    1
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Received)
    0
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    0
    With the fan on 1 or 2, everything seems to work fine. A/C blows cold(ish) and heater blows hot. But if I turn the fan to 3, (no matter the temp setting or if the a/c is on or off) I start getting a slight electrical burning smell. Turn it to 4 and the smell gets worse as well as slight smoke coming out of the vents. If I turn it to 5, heavy smoke starts pouring in and after a few seconds the fan slows way down. I can go back to 2 and all is well again. I haven't kept it on 4 or 5 for more than a few seconds for fear of starting a wire fire. What could be causing this? Resistor? Blower motor? What wire could be burning, if a wire at all?

    Thanks for you help!
    Reply With Quote  
     

  2. Advertisement




  3. #2 Re: '97 GT fan blowing electrical burning smell and smoke from vents when fan turned  
    GT Level Member MCbatt's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    MARYLAND
    Posts
    363
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Received)
    0
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    80
    It really could be both the motor and the resistor. I would tell you to get under and look at both of them, see if anything is melting or looks to be burnt. Other than that I don't think you can really be completely sure what it is.
    Courage is fear hanging on a moment longer.
    -Thomas Fuller-
    Reply With Quote  
     

  4. #3 Re: '97 GT fan blowing electrical burning smell and smoke from vents when fan turned  
    SE Level Member AverageJ0E's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    New Jersey
    Posts
    5
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Received)
    0
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    0
    Just went through this with my car. No smoke, but did get the electrical smell. Fan would only power up on position 5 after a short while. I picked up a new OEM fan and resistor from a distributor on Amazon.com - A little over $60 for both parts plus shipping. Might need to be a little bit of a contortionist to get under the glove box, but the replacement wasn't very hard for either of these.
    Reply With Quote  
     

  5. #4 Re: '97 GT fan blowing electrical burning smell and smoke from vents when fan turned  
    Moderator Russosaur's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Dayton, OH
    Posts
    8,293
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Received)
    4
    Dislikes (Received)
    1
    Chats
    2011
    What it sounds like is your getting water into the blower motor and you see it on the floor board too I'd imagine after it rains? if not id replace the blower motor and maybe the resistor check the connectors for both to see if they are melted at all. Mine did that burning electric l smell and smoke after a new blower motor. Added the thinf under the cowl to redirect water and smell and smoke stopped.

    Sent from my Galaxy Tab 3 8.0
    2012 F150 STX - Gonna be a race truck
    02 GT "Slowkar" 180k - Top Swap, Gen V, TOG Headers, 1.9s, e85, 3.25. It's literally the slowest e85 car ever....

    Reply With Quote  
     

  6. Advertisement




Similar Threads

  1. Burning smell?
    By mick777wauchope in forum General Tech Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 04-17-2012, 03:40 PM
  2. White smoke and slight burning rubber smell
    By angelamarie990 in forum 3.8L V6 Naturally Aspirated (L36)(L26)
    Replies: 6
    Last Post: 09-15-2011, 11:33 AM
  3. Burning smell from engine but no smoke?
    By Importz in forum 3.8L V6 Naturally Aspirated (L36)(L26)
    Replies: 8
    Last Post: 02-04-2011, 08:50 PM
  4. burning smell
    By uNda6gT in forum 3.8L V6 Naturally Aspirated (L36)(L26)
    Replies: 7
    Last Post: 03-06-2009, 08:42 AM
  5. Air condition/vents smell when turned on! How do I fix?
    By Freebeer187 in forum General Tech Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 08-08-2008, 12:54 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •