Thread: Cooling fan issue

Results 1 to 8 of 8
  1. #1 Cooling fan issue 
    GTP Level Member wowitsfast's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    portland oregon
    Posts
    763
    Thanks (Received)
    3
    Likes (Received)
    10
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    507
    Driving my car today and I noticed the AC wasn't very cold suddenly.. look at my temps and the car is running at 240! I was about a minute from home.

    Got home popped the hood and the passenger side cooling fan wasn't spinning. I thought there is the problem. turn the car off and the fan starts spinning as they usually do when the car 1st turns off.

    Is the fan bad or is it something else since it still spins when the car is off?

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
    Just a bunch of junk thrown together http://www.grandprixforums.com/membe...ht=wowitsfasts
    Reply With Quote  
     

  2. Advertisement




  3. #2 Re: Cooling fan issue 
    GTP Level Member wowitsfast's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    portland oregon
    Posts
    763
    Thanks (Received)
    3
    Likes (Received)
    10
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    507
    Anyone have any info on this? I don't want to buy new fans if it's a relay or something

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
    Just a bunch of junk thrown together http://www.grandprixforums.com/membe...ht=wowitsfasts
    Reply With Quote  
     

  4. #3 Re: Cooling fan issue 
    Killa Bee Scottydoggs's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    new jersey
    Posts
    39,022
    Thanks (Received)
    41
    Likes (Received)
    94
    Dislikes (Received)
    3
    Chats
    199128
    unplug the temp sensor, both fans should turn on full speed. if they do you know they both work. and the temp sensor is likely bad. or its little harness there that bakes in the heat of the exhaust.

    98 Buick Regal GS, F body brakes, Caddy STS wheels, tinted tails L36 bottom end, lightly ported heads, 1.95 roller rockers, headers, gen 5 N* 3.0 pulley, FSIC, 42 lb injectors, a BrandonHall rebuilt trans, DHP tuned and AEM water/Meth injection https://goo.gl/gpV5kW
    Reply With Quote  
     

  5. #4 Re: Cooling fan issue 
    GTP Level Member wowitsfast's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    portland oregon
    Posts
    763
    Thanks (Received)
    3
    Likes (Received)
    10
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    507
    Cool thanks Scotty

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
    Just a bunch of junk thrown together http://www.grandprixforums.com/membe...ht=wowitsfasts
    Reply With Quote  
     

  6. #5 Re: Cooling fan issue 
    GTP Level Member wowitsfast's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    portland oregon
    Posts
    763
    Thanks (Received)
    3
    Likes (Received)
    10
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    507
    Tired your method Scotty and it didn't change also the harness appears to be in good working order.. Here is what I did find..

    Both fans run they kick on at 185*. I have a 180 t-stat so the fans must be tuned. Ac blowing.. passenger side fan turns off at 195* and stays off. I turned off the AC and the fan kicks back on.

    I just recently fixed the AC as it never worked since owning it so this may have always been a issue just didn't know.

    It may be worth mentioning that the AC diode in the engine bay fuse box was melted before I redid the AC system and was replaced at the same time and is not melted at this time

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
    Just a bunch of junk thrown together http://www.grandprixforums.com/membe...ht=wowitsfasts
    Reply With Quote  
     

  7. #6 Re: Cooling fan issue 
    Killa Bee Scottydoggs's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    new jersey
    Posts
    39,022
    Thanks (Received)
    41
    Likes (Received)
    94
    Dislikes (Received)
    3
    Chats
    199128
    try swapping the fan relay around, maybe its bad. both fans should come on ect unplugged.

    98 Buick Regal GS, F body brakes, Caddy STS wheels, tinted tails L36 bottom end, lightly ported heads, 1.95 roller rockers, headers, gen 5 N* 3.0 pulley, FSIC, 42 lb injectors, a BrandonHall rebuilt trans, DHP tuned and AEM water/Meth injection https://goo.gl/gpV5kW
    Reply With Quote  
     

  8. #7 Re: Cooling fan issue 
    GTP Level Member wowitsfast's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    portland oregon
    Posts
    763
    Thanks (Received)
    3
    Likes (Received)
    10
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    507
    Started messing with the relays. When messing with fan 2 (driver side) relay fan 1 came on. Pulled fan 2 relay, fan 2 shut off and fan 1 stayed on. pushed fan 2 relay back in fan 1 shut off again.. Pulled fan 2 relay again out just a little bit and fan 1 came on and stayed on up to 204*. So both fans were working.

    Shut the car off let it cool and re-applied the same test and fan 1 stayed on with ac running and up to 205* with the relay pulled out just a small amount.

    I'm going to have the battery unplugged tomorrow for a unrelated mantainace so I'll separate the fuse box and check those connections.

    More good news I got a cylinder 1 misfire during this. lol gp life!

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
    Just a bunch of junk thrown together http://www.grandprixforums.com/membe...ht=wowitsfasts
    Reply With Quote  
     

  9. #8 Re: Cooling fan issue 
    GTP Level Member wowitsfast's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    portland oregon
    Posts
    763
    Thanks (Received)
    3
    Likes (Received)
    10
    Dislikes (Received)
    0
    Chats
    507
    Bought new relays for the fans and all seems well now with and without the AC on.. Thanks for the help and pointers

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
    Just a bunch of junk thrown together http://www.grandprixforums.com/membe...ht=wowitsfasts
    Reply With Quote  
     

  10. Advertisement




Similar Threads

  1. Cooling issue
    By ZSharp1985 in forum Introductions/Noob Questions
    Replies: 11
    Last Post: 04-08-2015, 09:24 PM
  2. cooling fan issue or not?
    By idrivejunk in forum General Tech Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 06-29-2014, 04:57 PM
  3. cooling issue
    By stlunatics2oo3 in forum 3.8L V6 Naturally Aspirated (L36)(L26)
    Replies: 6
    Last Post: 12-17-2013, 12:54 PM
  4. Another cooling issue. '98 N/A 3.8
    By harner in forum 3.8L V6 Naturally Aspirated (L36)(L26)
    Replies: 2
    Last Post: 02-04-2013, 08:51 AM
  5. Cooling issue
    By stlmo_gtp in forum 3.8L V6 Supercharged (L67)(L32)
    Replies: 0
    Last Post: 08-22-2011, 06:43 PM
Tags for this Thread

View Tag Cloud

Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •